Satın Almak İçin Hemen Ara !

ivesgo
Encryption (Şifreleme) Nedir? Nasıl Çalışır?
Encryption (Şifreleme) Nedir? Nasıl Çalışır?

Şifreleme, düz metni şifreli metne dönüştürme işlemidir. Yani, iki taraf veya yetkisiz kişiler arasındaki bir konuşmayı güvence altına almak için metni okunabilirden okunamaz hale getirme işlemidir. Gizli anahtar, düz metni güvenli bir şekilde şifrelemek için kullanılır. Şifreleme için çeşitli şifreleme teknolojileri ve algoritmaları (iletim teknolojisi, MD5 algoritması, SHA algoritması, IDEA algoritması vb.) geliştirilmiştir.

 

Verilerinizi bu noktada şifrelerseniz, gizlilik konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Çünkü şifreleme, istenmeyen kullanıcıların hassas bilgilerinize erişmesini engeller.

 Verilerin şifrelenmesi 3 adım içerir. İlk adımda, şifrelemek için bazı veriler ve bir anahtar (şifre) girmeniz gerekir. İkinci adım, her ikisine de sahip olduğunuzda, ikisini de şifreleme algoritmasına girdi olarak göndermeniz gerekir.

 

Veri Şifreleme Neden Önemlidir?

Şifreleme, herhangi birinin verileri okumasını imkansız hale getirir; ayrıca bilgisayar korsanlarının dolandırıcılık yapmak için verileri değiştirmesini de engeller. Başkasının yapmaya çalıştığı şifreli verilerde yapılan değişiklikler, sahibi tarafından kolayca fark edilir.

 

Şifreleme, gerçekten çalışan tek veri güvenliği yöntemidir. Verilerin şifresi düzgün bir şekilde çözülmedikçe, bilgilerinize erişen hiç kimse bunu yapamaz. Başka veri koruma yöntemleri mevcuttur, ancak çalışan tek yöntem şifrelemedir.

 

Herkes herhangi bir platform için şifreleme yazılımı oluşturabilir. Bu, bu yöntemle şifrelenen verilerin herhangi bir cihazda değiştirilmeden çalışabileceği anlamına gelir. Veri şifreleme, hem işletmeler hem de normal bilgisayar kullanıcıları için kullanışlıdır. Kişisel tıbbi kayıtlar veya banka hesabı bilgileri gibi bilgileri güvence altına almak için kullanılabilir.

 


Veri Şifreleme Türleri

Veriler, RSA veya AES kullanılarak birçok şekilde şifrelenebilir. Ancak bu yöntemler Asimetrik ve Simetrik olarak kategorize edilebilir.

 

Veriler aynı anahtar kullanılarak şifrelendiğinde ve şifresi çözüldüğünde, şifrelemesinin simetrik olduğu kabul edilir. Bu, genellikle bu tür anahtarları aktarırken çok dikkatli olmayı gerektirir. Anahtarlar, algılanmayı önlemek için tipik olarak farklı kanallardan aktarılır.

 

Asimetrik şifreleme iki anahtar kullanır; bir anahtar verileri şifrelemek için, diğeri ise şifresini çözmek için kullanılır. Buna açık anahtarlı şifreleme denir. Aynı zamanda, verileri şifrelemek ve şifresini çözmek için farklı bir anahtar kullanılır. Bu ikinci anahtar, gizli tutulması gerektiğinden özel anahtar olarak adlandırılır. Herkes açık anahtarı kullanarak verileri şifreleyebilir, ancak yalnızca özel anahtarın sahibi verinin şifresini çözebilir. Genel anahtarla şifrelenen verilerin paylaşılması güvenli kabul edilir.

 

Teklif Al